Diabetes og synet

Synspunkt Mosjoen - November 2021 feature image

Din øyehelse går hånd i hånd med din allmenne helse. Derfor er det viktig å gjøre rutinemessige synsundersøkelser. Visse synsproblemer kan være tegn på annen sykdom, som det kan være bra å få avklart så tidlig som mulig.

Hvordan påvirker diabetes synet?

Om du kan kontrollere sykdommen er sannsynligheten mindre for at et synsproblem oppstår. En god diett er som de fleste vet, en viktig del av diabeteskontrollen særlig ved diabetes av type 2.

På lang sikt kan ubehandlet diabetes lede til ulike synsproblemer, inklusive grå stær, grønn stær og diabetes retinopati (forandringer i netthinnen). Symptomer på diabetes retinopati er sløret syn, nedsatt kontrastsyn og tomme flekker i synsfeltet.

Diabetes vision

Årsaken er at høye sukkernivåer i blodet kan føre til problemer over tid, som skader i de små blodkarene i øyet. Ettersom dine øyne har mange blodkar kan blod og væske trenge inn i netthinnen og skade de lysfølsomme sansecellene dersom en lekkasje oppstår der.

Øyehelseundersøkelse

Vi er spesialister når det gjelder øyehelse. Våre kompetente optikere har mange års erfaring og vi har investert i avansert utstyr for å kunne gjøre mange ulike typer undersøkelser, så du er i trygge hender hos oss.

I tillegg til å sjekke for vanlige synsproblemer undersøker vi også din allmenne øyehelse. Vi måler trykket i øynene, sjekker synsfeltet og fotograferer innsiden av øyet (OCT-skanning).

Diabetes OCT scan

OCT står for Optical Coherence Tomography (optisk koherenstomografi) og er en type skanning som fungerer på samme vis som ultralyd. Den kan kartlegge øyebunnen og viser de ulike skiktene som netthinnen består av. Dette gjør at vi kan identifisere øyesykdommer og synsproblemer flere år tidligere enn om vi bare hadde tilgang til netthinnens ytre overflate.

Om du har diabetes er det anbefalt at du går regelmessig til øyelegen. Dessverre er det ofte lange køer for å få time hos øyeleger, men vi kan også hjelpe deg. Med en øyehelseundersøkelse og fotografering av øyebunnen kan vi gjennom vår tilgang til øyelege, via systemet Eyecheck System, få raskt svar på vår henvisning.

Dermed kan vi på en hurtig og effektiv måte finne årsaken til uavklarte tilstander, og om det er behov for videre oppfølgning. I over 50% av tilfellene er det ikke nødvendig med videre henvisning.

Optiker i Mosjøen – Bestill time i dag

Øyerelaterte sykdommer går ofte for lenge uoppdaget, så glem ikke bort dine øyne. Bestill gjerne en time hos oss i Mosjøen i dag.